|
dtrn.ro - forum revista de cultura 4x4
|
| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
vercingetorix

|
Posted: Sun Mar 21, 2010 11:59 am Post subject: intrebari de incepator... |
|
|
Buna ziua !
Incep prin a-l ruga pe adminul forumului sa nu se supere daca pun intrebari plictisitoare, dar sunt nout pe aicea si vreau sa invat.
Poate ar fi oportun un fel de ''coltul incepatorului'', in fine, e doar o sugestie...
Am si eu niste intrebari legate de M
1. se pot pune punti de TV pe IMS? Si in ce fel afecteaza asta restul subansamblelor masinii? De fapt intrebarea e...se merita?
2.Se poate pune motor Andoria cu euro3 pe IMS?Ca am gasit o oferta destul de buna pe www.kasy.ro, adica 5355 ron un motor nou !
3.Daca pun motor de Andoria se poate pastra cutia de IMS sau trebuie alta cutie de viteze?
4. Cum se rezolva problema reductorului daca se schimba cutia? E buna cutia de transfer de la Lada Niva?
Deocamdata atat, dar vreau sa o iau usurel, ca la orice inceput... _________________ Nascut-crescut in IMS-eu si Tv-eu ! |
|
| Back to top |
|
 |
pantelimon george
|
Posted: Sun Mar 21, 2010 8:11 pm Post subject: |
|
|
SALUT!
SPUI BINE IAO CU USURELU  |
|
| Back to top |
|
 |
vercingetorix

|
Posted: Mon Mar 22, 2010 5:32 pm Post subject: |
|
|
pai bine, nea george, ma lasi cu ochii in soare ?
nici o idee, nici o sugestie?
ca indicatii pretioase nu mai are cine...
ideea mea e sa imi pun la punct un plan de bataie, sa-mi adun piesele necesare si dupa aia sa iau caraciumba, vorba matale
dar poate s-o gasi vreun bun samaritean sa ma lumineze si pe mine, nestiutorul... _________________ Nascut-crescut in IMS-eu si Tv-eu ! |
|
| Back to top |
|
 |
Cotizo
|
Posted: Mon Mar 22, 2010 9:39 pm Post subject: |
|
|
| Poti pastra cutia de M, daca se pupa cu Andoria - cred ca merge, doar se punea pe cutie de Aro. Daca vrei reductor, trebuie sa cauti o cutie de 24 si sa folosesti punte de TV sau sa intorci puntea originala de M. Nu stiu cum e cu puntile de TV, se pare ca se pot pune cu mici modificari. Uita-te prin arhiva forumului, gasesti o gramada de informatii in sensul asta... |
|
| Back to top |
|
 |
Keo

|
Posted: Thu Mar 25, 2010 11:28 am Post subject: |
|
|
vezi intai cat te costa omologarea unui astfel de motor, pe M...si apoi te mai gandesti daca il si pui.  _________________ www.aro4x4.net |
|
| Back to top |
|
 |
vercingetorix

|
Posted: Thu Mar 25, 2010 4:01 pm Post subject: |
|
|
| Keo wrote: | vezi intai cat te costa omologarea unui astfel de motor, pe M...si apoi te mai gandesti daca il si pui.  |
Slava Domnului ca mai scrie cineva pe aici pe site...
Da, ma tot gandesc la problema asta.
Pe de o parte am inteles ca a inmatricula un M istoric trebuie sa aiba motor M207, cica RCR nu agreeaza L25.
Chiar si asa ma cam indispune consumul de benzina, 18-20 litri/100, e unul urias, ar trebui sa fiu ruda cu Patriciu, in fine...
Plus ca ITP-ul trebuie facut musai la RAR, ii iubesc de nu mai pot pe astia de la RAR.Si colac peste pupaza nici nu o poti folosi foarte des daca e vehicul istoric, mai intervine si RCR care incepe cu FIVA si alea-alea...
Pe de alta parte un diesel cu euro 3 iti asigura pe langa un consum cat de cat acceptabil si posibilitatea de a folosi masina cand vrei si cat timp vrei de acum incolo, avand in vedere tendinta de eliminare a masinilor non-euro.Si inca ceva...
Nu ma prea impac cu sistemul de franare la M, mi se pare la limita pericolului rezonabil, te poti urca foarte usor pe alta masina cu ABS daca nu esti foarte atent, ca sa nu zic de victime umane.
Ar trebui facuta o derogare, nu zic sa monteze mai stiu eu ce, dar macar o pompa de servo de Aro, e elementar sa ai o frana eficienta, mai ales ca M e destul de greu si are inertie mare.
Deci, masina istorica:scutire de impozit, vizite la RAR, stima noastra si mandria de la RCR+consum de zimbru insetat.
Masina neistorica(diesel cu euro3): consum rezonabil, frane cu servo, ITP in cartier, nu mai dai raportul la nimeni+scapi de stampila cu non-euro.
E adevarat ca mai costa si omologarea ceva(2400 ron, parca) dar se va amortiza in timp avand in vedere nu doar pretul combustibilului(care e cam acelasi) ci consumul efectiv la aceiasi kilometri parcursi.
Daca deja am devenit off-topic, rog sa fie mutat postul, nu-i bai, dar m-am cam aprins.
Pledez in schimb pentru pastrarea cat mai autentica a caracteristicilor M-ului ce tin de aspect, forma constructiva si toate atributele acestei masini minunate. _________________ Nascut-crescut in IMS-eu si Tv-eu ! |
|
| Back to top |
|
 |
DIN-ARO10

Joined: 08 Sep 2005 Posts: 834 Location: Bucuresti-Romania-SERGHEI
|
Posted: Fri Mar 26, 2010 10:35 pm Post subject: |
|
|
| vercingetorix wrote: | | Keo wrote: | vezi intai cat te costa omologarea unui astfel de motor, pe M...si apoi te mai gandesti daca il si pui.  |
Slava Domnului ca mai scrie cineva pe aici pe site...
Da, ma tot gandesc la problema asta.
Pe de o parte am inteles ca a inmatricula un M istoric trebuie sa aiba motor M207, cica RCR nu agreeaza L25.Mai bine intrebi la RCR ...nu este chiar asa de negru dracu .
Chiar si asa ma cam indispune consumul de benzina, 18-20 litri/100, e unul urias, ar trebui sa fiu ruda cu Patriciu, in fine...Este o masina cu care nu vei putea circula zilnic oricat de tare in brand si cerebel ai fi...este o masina de WEnd....si atat .
Plus ca ITP-ul trebuie facut musai la RAR, ii iubesc de nu mai pot pe astia de la RAR.Si colac peste pupaza nici nu o poti folosi foarte des daca e vehicul istoric, mai intervine si RCR care incepe cu FIVA si alea-alea.....Ma,cum spuneam ,si eu credeam ca sunt ai dracului pana i-am cunoscut mai bine DAR nu te obliga nimeni sa o inmatriculezi ca vehicul istoric !!!!!!!!!!
Pe de alta parte un diesel cu euro 3 iti asigura pe langa un consum cat de cat acceptabil si posibilitatea de a folosi masina cand vrei si cat timp vrei de acum incolo, avand in vedere tendinta de eliminare a masinilor non-euro. Poti sa-i pui si euro 7 ca tot nu vei putea circula zilnic cu ea decat daca ,,schimbi totul "...Si inca ceva...
Nu ma prea impac cu sistemul de franare la M, mi se pare la limita pericolului rezonabil, te poti urca foarte usor pe alta masina cu ABS daca nu esti foarte atent, ca sa nu zic de victime umane. Asta tine de ,,experientza"nu de euro n sau abs....Pe soselele patriei noatre circula 70 % masini fara ABS si culmea : cele fara ABS nu se urca pe cele cu ABS ..Dupa ce vei conduce o masina cu ABS o sa intelegi ,,de ce "...
Ar trebui facuta o derogare, nu zic sa monteze mai stiu eu ce, dar macar o pompa de servo de Aro, e elementar sa ai o frana eficienta, mai ales ca M e destul de greu si are inertie mare.M nu este greu ..iar inertia tine de niste calcule ..(fizica..mama ei ) ..
Deci, masina istorica:scutire de impozit, vizite la RAR, stima noastra si mandria de la RCR+consum de zimbru insetat.
Masina neistorica(diesel cu euro3): consum rezonabil, frane cu servo, ITP in cartier, nu mai dai raportul la nimeni+scapi de stampila cu non-euro.
E adevarat ca mai costa si omologarea ceva(2400 ron, parca) dar se va amortiza in timp avand in vedere nu doar pretul combustibilului(care e cam acelasi) ci consumul efectiv la aceiasi kilometri parcursi.
Daca deja am devenit off-topic, rog sa fie mutat postul, nu-i bai, dar m-am cam aprins.
Pledez in schimb pentru pastrarea cat mai autentica a caracteristicilor M-ului ce tin de aspect, forma constructiva si toate atributele acestei masini minunate. |
Pai din cate spui tu ..se pare ca ,,automobilul istoric "este un moft...Sfatul meu : cauta o ,,capitalista "invatza mecanica ...si (nu vreau sa fiu rau ) ,,cauta-ti o ocupatie.
ai scris mai sus :
Buna ziua !
Incep prin a-l ruga pe adminul forumului sa nu se supere daca pun intrebari plictisitoare, dar sunt nout pe aicea si vreau sa invat.
Poate ar fi oportun un fel de ''coltul incepatorului'', in fine, e doar o sugestie...
Am si eu niste intrebari legate de M
1. se pot pune punti de TV pe IMS? Si in ce fel afecteaza asta restul subansamblelor masinii? De fapt intrebarea e...se merita?
2.Se poate pune motor Andoria cu euro3 pe IMS?Ca am gasit o oferta destul de buna pe www.kasy.ro, adica 5355 ron un motor nou !
3.Daca pun motor de Andoria se poate pastra cutia de IMS sau trebuie alta cutie de viteze?
4. Cum se rezolva problema reductorului daca se schimba cutia? E buna cutia de transfer de la Lada Niva?
Deocamdata atat, dar vreau sa o iau usurel, ca la orice inceput...
Pai daca esti nascut si crescut in IMS si Tudor Vladimirescu (nu stiai asta sigur ) ..ar trebui sa stii daca si cum se potrivesc puntile..No offence ..dar ..Scrii doar ca sa scrii. pana o sa iti raspunda administratorul forumului ,o sa fiu eu mai direct si o sa spun ca : pui intrebari la care exista n raspunsuri ..trebuie doar sa dai un search...
PS-motorul ala de 50 de mil nu este nou ..iar pe langa el mai trebuie sa platesti si modificarile pt prinderea pe sasiu ..etc ..acte...SUNA frumos dar costa muuuuuuuult mai mult...Nu iti face iluzii si renunta la idee..NU te pricepi ..lasa pe altul;... _________________ SERGHEI -ARO 244
,,-Fereste-ma DOAMNE de prieteni ,ca de dusmani ma feresc singur ...!!!!!" |
|
| Back to top |
|
 |
vercingetorix

|
Posted: Sun Mar 28, 2010 12:18 pm Post subject: |
|
|
Scopul acestui forum nu e polemica, dar ma simt jignit si ma cam deranjeaza atitudinea asta de superioritate bazata pe mai nimica.
Am spus ca sunt incepator si pot gresi dar de aici si pina la persiflare e cale lunga.
Deci :
1.Am vorbit cu cineva care are M istoric si mi-a relatat ca nu se prea agreeaza L25.Am vazut ca ai un Aro 244 deci nu aveai de unde sa stii...
2.Daca tot sunt proprietar de masina istorica, as dori sa mai circul si fara aprobarea RCR-ului(de exemplu la o nunta !).Cer oare prea mult?
3.Esti singurul de pe acest forum care nu se plange de RAR.Probabil exceptia care confirma regula.Succesuri si ITP-uri doar la RAR iti urez!
4.Nu am pledat pentru ABS pe M461! Mi se pare o blasfemie...Si apropo, inclusiv Daciile au o amarata de pompa de servo ! incearca sa mergi cu o Dacie fara servo si vei intelege ce am vrut sa spun...sau poti incerca la Aro244 !Am si un Opel Astra Caravan 2007 cdti cu ABS asa ca stiu despre ce vorbesc.
5.M461 nu este o masina usoara, are centrul de greutate mai sus si in anumite conditii dezvolta un moment al fortei:Mt=Forta x bratul fortei, cu consecintele de rigoare.Nu ma laud, dar sunt licentiat de Politehnica Bucuresti, Facultatea de Mecanica, sectia Motoare termice, asta apropo de a vorbi in (ne)cunostinta de cauza...
6.Automobilul istoric nu e un moft, dimpotriva, altfel nu as fi pe acest forum.Multumesc, am si masina romaneasca, am si capitalista.Si mai am si o ocupatie, destul de buna, nu ca ar fi treaba cuiva cu ce ma ocup...dar capra vecinului ne e mai draga !
7.Tata a avut IMS si dupa acea un TV...e adevarat ca eram cam mic sa ma apuc sa le schimb puntile...nici nu cred ca m-ar fi lasat! Scriu pe forum ca sa aflu, nu sa ma bag in seama, am postat dupa ce am folosit din plin functia search.
8. Observ ca nici tu nu prea stii mare lucru in legatura cu intrebarile mele, asa ca lasa-ma sa aflu ce ma intereseaza de la cei implicati direct in proiecte de restaurare/RK.Multumesc anticipat! _________________ Nascut-crescut in IMS-eu si Tv-eu ! |
|
| Back to top |
|
 |
DIN-ARO10

Joined: 08 Sep 2005 Posts: 834 Location: Bucuresti-Romania-SERGHEI
|
Posted: Sun Mar 28, 2010 7:16 pm Post subject: |
|
|
Pai stimate incepator ,restaurarea nu are nici o treaba cu ,,puntea de TV "...dar hai sa te las sa iti faci treaba linistit Nu intru in polemici cu oameni care nu stiu ce vor..Succesuri. _________________ SERGHEI -ARO 244
,,-Fereste-ma DOAMNE de prieteni ,ca de dusmani ma feresc singur ...!!!!!" |
|
| Back to top |
|
 |
Cotizo
|
Posted: Sun Mar 28, 2010 7:35 pm Post subject: |
|
|
Deci esti o contradictie in termeni: sa se restaureze nu primesc, dar sa ramana original - sa nu se restaureze primesc, dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo si anume prin punctele esentiale - ca sa parafrazam un roman celebru.
Sau mai pe scurt: drop it... |
|
| Back to top |
|
 |
vercingetorix

|
Posted: Sun Mar 28, 2010 10:21 pm Post subject: |
|
|
Oameni buni, eu nu vreau polemici sterile.
Vreau doar niste raspunsuri la intrebarile de mai sus.
Daca le stiti si va lasa inima sa le mai spuneti si altora, aici e locul, pentru asta e forumul asta.
Consideratii de tipul "drop it" ma lasa rece...
P.S. S-a discutat destul aici pe forum despre M original si M modificat.Nu mai reiau discutia.Personal imi place enorm M-ul, dar ma simt mai bine cu o frana mai eficienta si fara constrangeri de vehicul istoric.Sunt atatea M-uri cu motoare Brasov, Campulung, Leutz...Alea nu-s de-ale noastre, nu-s facute in Romania ! Mai bine ne-am ingrijora ca in circulatie mai sunt mai putin de 3000 de exemplare de M din peste 40.000 ramase in tara in urma exportului.Ma opresc aici, cineva trebuie sa cedeze... _________________ Nascut-crescut in IMS-eu si Tv-eu ! |
|
| Back to top |
|
 |
kln

|
Posted: Sun Mar 28, 2010 10:24 pm Post subject: |
|
|
Fratilor l-ati rupt pe bietul om !
Incerca si el sa afle cat mai multe despre M-ul nostru mult iubit.
Pentru Vercingetorix: vorba lu George - i o usurel !
Iti sugerez sa participi la cateva intalniri ale Retromobilului ( sezonul incepe luna viitoare cu retroparada primaverii)- vei avea ocazia sa discuti "face to face "cu posesori de M -uri mai mult sau mai putin restaurate .
Referitor la RAR , eu nu am avut nici un fel de probleme cu ITP-ul ( am un M din `75 cu L25). Daca masina e vehicul istoric - prima data trebuie sa mergi la RAR pentru ITP, ocazie cu care ti se trece in cartea masinii => vehicul istoric; dupa care poti face ITP -ul la orice service acreditat de ei ( asta o stiu la rar). |
|
| Back to top |
|
 |
Cotizo
|
Posted: Mon Mar 29, 2010 7:16 pm Post subject: |
|
|
Chestia cu franatul neeficient e o prostie. Adevarul e ca nu mai sunt mecanici priceputi sa regleze frane pe tamburi.
Depinde ce vrei - daca tii cu tot dinadinsul la originalitate va trebui sa canti cum vrea Retromobil-ul - nu comentez ideile lor, desi mi se par mai catolici decat papa, mai ales intr-o tara in care sa gasesti piese de M a devenit mai greu decat pentru Jaguar. Daca iti faci o masina cum vrea inima ta, foloseste-ti imaginatia. Personal cred ca una din cele m ai bune variante de "custom" M e sa pui pe el toata mecanica de pe un Mercedes G, iar restul sa fie absolut original. |
|
| Back to top |
|
 |
soimu`

|
Posted: Sun Apr 25, 2010 7:05 am Post subject: |
|
|
domnule...uite cam cum sta treaba
daca e sa fie istoric...e musai sa fie in mici amanunte, chiar daca se pierde in domeniul se siguranta
daca vrei sa il modifici...sa iti iei gandul din capul locului de la istoric
am acasa unu istoric si unul (in curs) modificat
punti TV
pe spate nu ai nici un avantaj ca e de tv fata de cea de ims, nu vad de ce ai face o asemenea modificare, poate daca vrei neaparat sa ai jante de tv si iti e lene sa schimbi butucii si ansamblul franare de al roti
la puntea fata e alta poveste, este vorba de posibilitatea de a monta cutie cu reductor, de aceea, mai muta lume a montat punte de tv, care are grupul pe dreapta, si se potriveste cu cutia de aro (care are si reductor nu doar 2x4, 4x4 ca la ims)
despre motor... consuma infiorator, dar daca o iei de distractie...iti garantez ca putine motoare iti dau asemenea satisfactii ca benzinarul asta, e rapid, are cuplu bun, si in panta seroasa, ai calcat acceleratia si ai plecat, pe cand cele diesel ...cam acolo trebuie sa le dai cu ambreaj si incetisor
depinde ce vrei sa faci cu el, daca vrei sa faci naveta... musai diesel, daca vrei sa il tii de ocazii, pune 207 pe el
franele... dezastru
si o ,mai pot spune o data
mereu curg, daca se uda nu mia ai frane deloc, reglaj perioadic si frana aproximativa
varianta buna, ciar cu pompa asta originala, e sa pui frane pe disc, macar pe fata
servofrana nu cred ca ai loc sa pui, ai coloana de directie aproape si mai trebuie inghesuita si o poma dea ambreaj tot acolo...nu cred ca poti sa schimbi
poti in schimb sa pui pompa de raba cu dublu circuit, care are debit mai mare si pe fiecare punte circuit separat
daca la raba merge fara servo...poate merge si la ims
mai intai de toate...trebuie sa te decizi ce vrei sa faci cu el, apoi vezi cum ti se potriveste mi bine pentru scopurile tale |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You can download files in this forum
|